Thursday, Jul. 20, 2017

Адвокат алармира: Шефовете масово уволняват работници на петия месец от постъпването им на работа

Публикувано на

29.09.2016

Адвокат алармира: Шефовете масово уволняват работници на петия месец от постъпването им на работа

Комарджиите са сред първите, които изхвърчат от работа, когато се налагат съкращения. „Пристрастените към хазарта, алкохола или безделниците се прощават с постовете си, макар да не е посочена официално причината за уволнението”, обясниха адвокати по трудово право, цитирани от „Телеграф”. Те уточниха, че шефовете не обичат служители с пороци. Усети ли, че има играч в офиса, работодателят светкавично го взима на мушка, за да избегне кражби.

Често именно те стават причина за уволнения на служители, показват наблюденията на адвокати и трудови посредници. А когато се установяват финансови липси във фирмата, нейни служители се пращат на детектор на лъжата.

Освен кражбите други причини за съкращенията са неявяване на работа и недостатъчна трудова мотивация, посочват от трудова борса „Креативо”. Най-лесно гонят хората на изпитателен срок, който е половин година. Практиката да се съкращават работници на петия месец се прилага в някои хранителни вериги, алармира адвокат Владимир Попов. 

„Въпреки че виждат трудовата книжка на някой, който присъства на работа, и се запознават с дългогодишния му опит, те го наемат и на петия месец го уволняват”, обяснява експертът. Така се пресичат всякакви претенции за увеличаване на заплатите. Съкращенията в предприятията пък са свързани основно с това, че техниката измества нискоквалифицираните кадри. Роботът може да стане причина 50 души  да загубят работата си, посочи специалистът по трудово право.

Владимир Попов предупреди, че делата са тежки и дълги, обжалват се от работодателя и често се губят. Понякога първото заседание на съда се насочва в максималния десетмесечен срок. Ако трябва да се определи второ, минават още два-три месеца. В случай че служителят спечели, работодателят може да обжалва, което означавам, че при добро стечение на обстоятелствата той може да се върне на своето място след 24 месеца. 

„Така че след като скараш с шефа, по-добре си търси друга работа, защото в повечето случаи нищо не се случва”, посъветва Попов. 
„Нека хората да ценят времето си – това, през което работят, и онова, което пропиляват”, каза още той.


Сподели публикацията

About Author

bg365