Thursday, Jul. 20, 2017

Изплуваха нови, потресаващи разкрития за Герман Костин, който уби малкия Никита и го набута в куфар

Публикувано на

11.01.2017

Изплуваха нови, потресаващи разкрития за Герман Костин, който уби малкия Никита и го набута в куфар

Близо 2 г., откак трупът на 5-годишния Никита Плотников бе открит в куфар край Пасарел, още не се знае къде е бил убит – дали на връщане от морето, или в софийския апартамент на обвинения за престъплението бивш руски военен Герман Костин, съобщава 24 часа.

Според разследването, което приключи и е внесено за втори път в съда, момчето е намерено на 40-ия ден от смъртта си от двама орнитолози. На 20 март 2015 г.

С. Стефанов и М. Гроздева забелязват на метър и половина от брега на язовир “Искър” оцапан с кал и тиня зелен куфар “Самсонайт” с размери 52 на 40 см. Капакът е хлътнал от дясната страна, но без следи от ожулвания и драскотини. Колелцата са здрави, а телескопичната дръжка – прибрана.

Двамата отварят куфара и потръпват – из под хавлиена кърпа стърчи пищял и ходило на детско краче. Телцето е увито. Орнитолозите се обаждат в полицията. Като отместват кърпата, пред криминалистите се открива голо момченце със сгънати крака така, че колената да опират в брадичката. То лежи на лявата си страна с притисната към раменете глава. На челото има охлузване с хематом, получен от удар или падане на твърда повърхност.

Смъртта му обаче е причинена от задушаване. Малкият Никита е с разкъсани сухожилия на двата крака, но травмите са стари. Заради тях той е записан при кинезитерапевт в “Пирогов” на 25 декември 2014 г. Майка му Анна го води в болницата 3 пъти седмично, но не се появява за уговорения час на 11 февруари 2015 г. Три седмици по-късно се разбира, че е убита, я тялото ѝ е разнесено от животни.

Останките от трупа на жената са открити на 2 март – 18 дни преди да бъде намерено телцето на Никита, в местността Китка в резервата “Перла” до Приморско. Заподозрян за смъртта на Анна е семейният ѝ приятел Костин, но до обвинение не се стига. Досега убиецът на жената не е разкрит.

Проблемът е, че заради малкото останки в напреднал стадий на разложение не може да се установи причината за смъртта на жената. Записи на 4 камери на “Пътна инфраструктура”, разпечатки от телефонни разговори в района на Кокаляне и язовира и ДНК експертиза на следи по синьо-бялата кърпа с флорални мотиви, с която е бил увит Никита, уличават Герман Костин в убийството на детето, става ясно от обвинителния акт на прокуратурата.

Доказателствата са косвени, но съпоставени с останалите факти, са достатъчни за съд, твърдят разследващите. (Още за тях виж в карето на 17-а стр.). Делото е насрочено за 23 януари. Костин отрича да е удушил момчето, но досега няма задоволително обяснение защо е заблудил бащата, че жена му и синът му са заминали далеч с някой си Паша, младолик мъж от турски произход. Плотникови се запознават с Костин и жена му Весела покрай сделка с имот. Костин е пенсиониран военен, бил е командос в Афганистан. Ползва се със статут на постоянно пребиваващ в България, но живее в Северен Кипър със съпругата си и 2-те им дъщери. По онова време има апартаменти в София и Приморско, „Фолксваген“ и „Тойота“.

През 2012 г. той пуска обява в сайт за продажба на имоти. Вадим се свързва с него, иска да купи жилище в Кипър. По професия той е лекар. Среща се с Костин и жена му, която се представя за агент към фирма за имоти. Вадим и Анна се настаняват в хотел. 35-годишната жена си харесва апартамент в комплекс Melisas Plaсе С мъжа ѝ се връщат в Перм, но държат връзка с Костин и жена му по мейла.

В началото на 2013 г. купуват жилището, харесано от Анна, и решават да се преместят с Никита в Кипър. Там често посещават семейството на Костин. Той предлага на Вадим да инвестира в сграда с 20 жилища в красивия град Керения. Разбират се договорът да бъде съставен от Анна, тъй като тя е с юридическо образование.

За участието си в бъдещия проект Вадим брои 60 000 евро – част от тях дава кеш, а останалите по банков път. Строителството започва през януари на 2014 г. Вадим се уверява, че работата върви, но не получава документи за земята и строежа. Костин му обяснява, че практиката в Кипър е първоначално да се заяви намерение за закупуване чрез превеждане на определена сума, а документите да се вадят 18 месеца по-късно. Тъй като виждал, че парите отиват за строителство, а и семейството му се чувства добре в Кипър, Вадим решава да се включи и в друг проект.

Продава къщата си в Перм за 328 600 евро. Влага в строителството още 125 257 лири. При превода на парите от Русия в Кипър възникват затруднения, тъй като руската банка иска документ за сделка. Затова според прокуратурата е изготвен фиктивен договор с Анна. Парите са преведени на 2 пъти от сметки в Кипър и Русия. Костин пише на лист хартия (формат А4), че е получил парите, и го дава на Вадим. Той е приложен по делото и графологична експертиза потвърждава, че почеркът и подписът са негови. След време се стига до трети инвестиционен проект.

Земята струва 346 500 лири. Вадим плаща 259 701, а Костин – 86 799. Така във всички проекти Вадим влага общо над 430 000 лири. Още докато продават къщата си в Перм, Анна казва на мъжа си, че иска през юли и август 2014 г. да пътува с детето за България, тъй като в Кипър е много горещо. Вадим се съгласява и Анна вади 6-месечни визи за нея и Никита. Връща се в Северен Кипър без мъжа си. При пътуването ползва зеления куфар “Самсонайт”. На него е залепен стикер с баркод. Когато е изваден от водоема, лепенката е с накъсани ъгълчета, но дава насока на разследващите, които още не знаят чие е детето. На 16 юли 2014 г. Анна се обажда от Кипър на мъжа си и неочаквано му заявява, че отношенията им са приключили и иска развод След 3 седмици казва на Костин за това. Не е ясно дали двамата са имали любовна връзка.

Доказателства за това не са събрани. Костин отрича и твърди, че е помагал на Анна заради детето. Според обвинението той я уверил, че за момчето климатът в България е по-добър и то може да получи квалифицирана медицинска помощ заради скъсаните си сухожилия. Обяснил ѝ, че би могла да го оставя на кортовете на Малееви в София, където “ще го занимават по цяла седмица”. На 13 юли 2014 г. Анна, Никита и Костин пристигат в София.

През лятото пътуват до Пловдив, Сандански, Рупите, Приморско, Созопол, Бургас и Велико Търново. До септември 2014 г. рускинята и синът ѝ остават в софийското жилище на Костин, който плаща 2436 лв. за летни лагери на дъщерите си и Никита. Дава на Анна тойотата си и карта за джиесем. Впоследствие негов приятел брокер ѝ намира жилище близо до дома на Костин в столичния кв. “Витоша”. Рускинята записва детето си на плуване в “Дианабад”, а през февруари 2015 г. за втория учебен срок в британското училище в София. Плаща и за ски училище на Витоша. През това време Вадим я търси.

Пробва да влезе в жилището в Кипър, купено съвместно с Анна, но се оказва, че ключалката е сменена. Връща се в Перм, но продължава да звъни по скайп на Костин и жена му и да пита за семейството си. Весела му съобщава, че Анна и детето са заминали и тя вече не контактува с тях. Костин пък сменя скайп адреса си и казва на Вадим да го търси само по вайбър. “Спокойно, когато Анна свърши парите, сама ще се върне”, подмята Костин. Премълчава, че рускинята и детето са в България и знае телефонния ѝ номер.

Прокуратурата твърди, че в София Костин постоянно контролирал рускинята. На 7 януари 2015 г. в мейл до майка си Олга Анна пише, че Никита се чувства много добре в България, имотите в Кипър са в продажба и парите от тях ще бъдат преведени в банка в София. С времето Анна все повече се интересува от сделките с имотите ѝ и настоятелно пита за очакваните приходи. Обвинението твърди, че в споровете за пари и имоти е заровен мотивът за последвалото убийство. “Костин е взел решение да се облагодетелства с получените в Северен Кипър и София големи суми пари”, пише в обвинителния акт прокурор Русалина Михайлова. Майката на Никита обаче била пречка за реализирането на този план, тъй като единствена знаела подробности за част от сделките.

На 8 февруари Анна и Костин тръгват с детето за Приморско. Фолксваненът пътува по магистрала “Тракия”. Заснет е от камери на бензиностанция при Пазарджик и в Приморско, където пристига в 19,01 ч. Тръгва обратно към София към 19,50 ч, но без майката. Какво точно се случва после, не е ясно. Обвинението твърди, че като останал сам с детето, Костин е решил да се освободи от него. Смята се, че то е задушено в часовете между 8 и 9 февруари чрез притискане на шията с ръка и запушване на ноздрите. На 10 февруари малко след 8 ч Костин напуска България с полет на турските авиолинии. През април е разпитван като свидетел, въртят го на шиш 19 ч. “Никого не съм убивал! Ако се бях почувствал виновен за нещо, можех да се скрия в далечни страни, да избягам, имам пари”, заяви той тогава. Докато е зад решетките, постоянно иска да го пуснат. Оплаква се от болки в ръцете и краката. Твърди, че го мъчи артрит, а като стиска челюстите си насън, си чупи зъбите.

Свободата за него обаче е далеч и едва ли ще дойде, преди делото за смъртта на Никита да приключи в Софийския градски съд. Костин ходил 2 пъти до водоема, издават го камери и телефон За да се отърве от тялото на детето, Костин ходил да огледа водоема при ВЕЦ “Кокаляне” сутринта на 9 февруари 2015 г., твърди прокуратурата. Костин минал по 30-метровия въжен мост. Тревата от 2-те страни на брега била заснежена, а времето студено – около 2 градуса.

Руснакът огледал и се върнал при колата. Към 11,30 ч отишъл на зъболекар. Оплакал се от контузия на дясната китка. После отишъл при съседка рускиня. Казал ѝ, че Анна и Никита са заминали и че минава само да остави учебници. В единия жената видяла акта за раждане на момчето и му казала, че без него то не може да напусне страната. По делото обаче е установено, че е имало и препис, изваден от майката.

Същия ден съседката, Костин и техен познат грък отиват в ресторант в Бояна. Костин се прибира към 22 ч. Взема куфара и в 22,09 ч активира алармената система на жилището си. 5-6 минути по-късно потегля с фолксвагена си към “Симеоновско шосе”. В 22,39 ч колата му е засечена от камера след Кокаляне. После минава покрай ресторант “Златна рибка”, а в 22,51 ч – покрай заведение “Шефс” в Долни Пасарел. Паркира при бент “Кокаляне”.

Пред съда Костин твърди, че не е бил в района, въпреки че клетките на мобилния оператор сочат обратното. От разпечатките например става ясно, че в 23,06 ч е звънял на братовчед си Борис в Русия. Версията на Костин е, че е дал джиесема си на друг, но не помни на кого, защото бил много пиян. В куфара с трупа на детето са намерени 3 косъма – два от човешка глава и един от крайник, а по кърпата – 4.

Експертиза показва, че някои са на Костин. Според защитата това не доказва нищо, тъй като Анна и детето са живели в жилището му и той е имал досег до вещите. Костин водил Никита на плуване със синьо-бялата кърпа. “Не са изследвани интернет контактите на Анна и връзките ѝ с други хора. Работено е само по една версия”, заяви адвокатката на Костин – Капка Станиславова.


Сподели публикацията

About Author

bg365