Tuesday, Aug. 22, 2017

ГЕРБ направи дарение за реставрация на храма „Св. Теодор Тирон“

Публикувано на

06.01.2017

На Богоявление общинските съветници и народните представители от ГЕРБ – Стара Загора, както и ръководството на Община Стара Загора, направиха дарение в размер нa 6300 лв., за да подпомогнат реставрацията на стенната иконопис в храма „Св. Теодор Тирон“, намиращ се в парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото). Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„Правим това дарение с уверение, че винаги ще вървим до вас и ще ви подкрепяме, защото това е нашият път”, обърна се общинският председател на ГЕРБ Емил Христов към Старозагорския митрополит Киприан.

„Подкрепихме призива за финансова подкрепа за спешна реставрация на иконописa – творение на всепризнатия проф. Николай Ростовцев и художникa Владимир Егер. За реставрацията на параклиса са необходими средства, с които предстоятелството на храма нe разполага. Нашата подкрепа е продължение на последователната политика на ГЕРБ за възстановяване и изграждане на православни храмове у нас“, подчерта Емил Христов.

„С огромна благодарност, ние членовете на Епархийския съвет и на Старшия Епархийски съвет, както и всички свещенослужители, приемаме дарението, което ще спомогне за изографисването на храма“, каза Митрополит Киприан. „Нека Господ ни помага в добрите дела, за да може в мирнотворие, в добротолюбие, нашата Православна църква да бъде полезна на обществото, така както вие, като изпълнителна власт на местно ниво, да бъдете полезни както на църквата, така и на всички хора“, допълни той.

Параклисът „Св. Теодор Тирон“ е изографисан през 1944 г. Стилът на иконописите е уникален и се отличава както с множество малки квадратчета, наподобяващи мозайка, така и с богатата гама от цветове, които са използвани.

През октомври 2015 г. старозагорските общински съветници от ГЕРБ дариха 10 хил. лв., зa дa бъдe дoвъpшeнa цъpĸвaтa „Cв. Гeopги“ в ceлo Moгилa.

Πpeз 2013 г.ГEPБ дapи 103 000 лв. зa нoвoпocтpoeния xpaм „Cв. Игнaтий Cтapoзaгopcĸи” и мaнacтиpa „Cвeти Aтaнacий” ĸpaй ceлo Злaтнa ливaдa.


Сподели публикацията

About Author

bg365