Tuesday, Aug. 22, 2017

Съдът в Германия задължи правителството да обясни с доводи защо разследва журналиста, обидил Ердоган

Публикувано на

02.01.2017

Висшият административен съд на Берлин е взел решение правителството на Германия да представи доводите, въз основа на които е започнало разследването срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман, съобщи „Дойче веле“.

Министерството на външните работи и правосъдното министерство на Германия оцениха прочетеното от Бьомерман в ефир стихотворение, осмиващо турския президент Реджеп Тайип Ердоган като „оскърбление спрямо чуждестранен държавен глава“. Германският канцлер Ангела Меркел определи стихотворението за „преднамерено оскърбително“. Правителството даде разрешение на правосъдните органи да започнат разследване по отношение на водещия, което бе по-късно закрито.

Правителството на Германия искаше да съхрани в тайна обстоятелствата около приемането на решението по делото „Бьомерман“, защото според него обнародването му може да се отрази на двустранните отношения между Берлин и Анкара. В крайна сметка представителите на правителството не са успели да убедят съда и ще трябва да открият достъпа до служебните документи.


Сподели публикацията

About Author

bg365