Tuesday, Aug. 22, 2017

Левите в Германия се отдръпват от САЩ

Публикувано на

25.12.2016

Правителството на Германия следва да преразгледа външната си политика, по-малко да е ориентирано към САЩ и да активизира сътрудничеството с Русия. Това е мнението на съпредседателя на парламентарната фракция на Лявата партия Сара Вагенкнехт, изразено в интервю пред агенция ДПА.

Според Вагенкнехт Берлин трябва да прекрати участието си заедно с други членове на НАТО в съвместни военни операции и „да не се вписва в хегемонията на САЩ“. „Длъжни сме да продължим да оказваме хуманитарна помощ, но незабавно трябва да бъдат прекратени всички операции на бундесвера, при които загиват хора“, е убедена парламентаристката.

Според нея САЩ са превърнали НАТО в „съюз за интервенции“, която да замени системата за колективна сигурност с русия. По думите на Вагенкнехт партньорството с Москва в тази сфера отговаря на интересите на Европа. За засилването на такива терористични организации като „Ислямска държава“ (ИД) са виновни именно западните държави, каза депутатът.

„Трябва да говорим защо биват извършвани толкова много терористични актове в Германия, Европа, в Близкия изток, каква отговорност носят западната, на първо место американската, но също така и германската външна политика за укрепването на ИД и други терористични групировки.“

Представителката на Лявата партия констатира, че през последните 15 г. се води „т. нар. война срещу тероризма“ в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. „Резултатът от тази война е, че ислямският тероризъм не отслабна, а напротив – сериозно се засили“. Вагенкнехт отбеляза също, че не е справедливо да бъдат обвинявани за смъртта на мирни жители властите в Дамаск и руската бойна авиация, „тъй като при атаките на оглавяваната от САЩ коалиция загиват не подлежащ на отчет брой мирни жители, както в Рака, така и в Мосул“.


Сподели публикацията

About Author

bg365