Wednesday, Aug. 23, 2017

Борисов ще даде шанс реформатор да стане премиер

Публикувано на

17.12.2016

Борисов ще даде шанс реформатор да стане премиер

24 часа 

 

Има нещо по-важно от властта и това са моралът, дадената дума и волята на хората, каза премиерът в оставка Дясно правителство без Бойко Борисов и без екипа министри от ГЕРБ може да даде време на парламента да въведе мажоритарни избори. Това е вероятната структура на нов кабинет, който реформаторите да предложат идната седмица на президента Росен Плевнелиев.

От всички съботни изявления стана ясно, че ГЕРБ държи да бъде уважена волята на българите в референдума, които поискаха мажоритарните избори. Първо Бойко Борисов обяви в “Годината” по Дарик радио, че той няма да състави нов кабинет с мандата на Реформаторския блок и до Коледа ще е ясно дали ще има правителство в рамките на този парламент.

“Ако се направи правителство сега, ние трябва да им отговорим според споразумението, което сме подписали с реформаторите от 2014 г.

Премиерът и министрите трябва да са техни”, каза Борисов и по този начин даде шанс на Лукарски или Кунева да заеме поста министър-председател. На въпрос дали ще приеме да бъде служебен премиер Борисов отговори, че дори не му е интересно да си го мисли. “Ако имаше политическа класа, всички щяха да кажат това правителство да остане, както го направи ДПС. Но ние всеки ден слушаме, че искаме да седим заради парите, няма политическа класа срещу нас”, разочаровано коментира премиерът в оставка.

“Има нещо по-важно от властта и това са моралът, дадената дума и волята на хората. Ние ще стоим на поста си, ще чакаме, ако станем нужни на народа и ни изберат отново, със самочувствие и увереност ще довършим доброто, което никой не отрича, че сме направили”, обясни стратегията си лидерът на ГЕРБ. Борисов предупреди, че партията му няма да подкрепи смесената избирателна система, около която се обединяват политически партии и че ГЕРБ е за чисти мажоритарни избори.

Премиерът в оставка нарече Корнелия Нинова Госпожа Лъжа, тъй като месеци БСП говорели, че ще подкрепят референдума, а сега били против мажоритарните избори. Лидерката на БСП лъжела и че в Брюксел Борисов продал националните интереси”.

За да е още по-ясно, че лидерът на ГЕРБ няма да участва в правителство с мандата на реформаторите, думите на Борисов повториха и заместникът му Цветан Цветанов, и финансовият министър Владислав Горанов, и кметът на София Йорданка Фандъкова. “Правителство с премиер Бойко Борисов ще има само след нови избори. Правителство “Борисов-3” в мандата на това Народно събрание няма да има

. Премиерът на най-голямата партия не може да бъде министър-председател с чужд мандат”, каза Горанов.

На практика БСП е единствената партия, която е убедена, че няма да получи наказателен вот напролет заради старите правила, по които ще се ходи на избори. ДСБ на Радан Кънев също категорично е против мажоритарни избори.

Останалите политически сили, без да го казват ясно като ГЕРБ, са по-скоро да се удължи животът на парламента, за да може да се гласуват новите изборни правила. Това според експерти можело да стане в рамките на няколко месеца и предсрочните избори да бъдат или през юни, или наесен Въпросът е какво правителство ще управлява в този период и може ли съставът му да получи необходимото мнозинство в този парламент?

 

От петък, когато премиерът в оставка се върна от лидерската среща в Брюксел, се водят усилени разговори в София между ГЕРБ, патриотите и реформаторите. Самите десни министри – Божидар Лукарски, Меглена Кунева, Николай Ненчев, Даниел Митов, Петър Москов, не участват пряко в срещите.

Мястото и съставът на преговарящите са различни – в парламента, при премиера в оставка, в партийните централи. Темите все още са не кой ще оглави правителството, а какво е свършено и кои са важните посоки на едно управление – пенсии, мигранти, престъпност, съдебна реформа и т.н. Според част от реформаторите патриотите търсели път и към БСП, не само към ГЕРБ От петък единствените публични изявления прави Красимир Каракачанов. Последно той обяви, че не може да има правителство без Бойко Борисов.

Не е ясно дали това е и позицията на Валери Симеонов и дали патриотите ще дадат достатъчно гласове за дясно правителство, оглавявано от Божидар Лукарски, Меглена Кунева, Найден Зеленогорски или Румен Христов… Самите реформатори предпочитат да обмислят по-детайлно възможността да съставят кабинет и пресмятат дали ще съберат достатъчно гласове в пленарна зала. “Шеметна динамика” нарича ситуацията Лукарски. Никой от реформаторите не се наема да прогнозира дали могат да разчитат на своите 15 депутати, или Радан Кънев ще лобира срещу дясно правителство.

Цветан Цветанов потвърди, че има срещи с Реформаторския блок, тъй като двегодишното партньорство в управлението изисквало да се върви напред и да не се променя политиката на правителството, за да продължи икономическият ръст. Зам.-председателят на ГЕРБ също повтори позицията на своя лидер – трябва да се уважи волята на народа и да се променят избирателните правила.

Лукарски: Кабинетът трябва да бъде гласуван до петък Ако има нов кабинет в рамите на този парламент, той ще бъде гласуван от Народното събрание до 23 декември – преди коледните празници и отпуска на депутатите. Това обяви лидерът на СДС Божидар Лукарски в “Годината” на Дарик радио. Правителството в оставка може да продължи да работи с мандата на Реформаторския блок. Решаващи за това дали ще има такова са преговорите с ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Ако не се реализира кабинет, мандатът ще бъде върнат на президента Росен Плевнелиев във вторник.

От Народна партия “Свобода и достойнство” са заявили, че ако патриотите участват в новото правителство, ще го подкрепят с гласуванията си в парламента, но без да имат свои представители в него. “Трябва бързо да се върви към правителството, най-малкото защото парламентът ще излезе в коледна ваканция. Не би следвало да седим в такова разкрачено положение по време на празниците”, каза Лукарски. Нинова: ГЕРБ стана резервна гума на РБ “ГЕРБ стана резервна гума на РБ в името на властта и парите”, коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова появилата се в края на седмицата възможност за ново дясно управление в този парламент. “Бойко Борисов се отметна в Брюксел, след като всички политически сили в този парламент заявихме, че той вече е изчерпал доверието си, в различни моменти. Техните партньори в Европа – ЕНП, се чудели защо подават оставка, като България процъфтява. ЕНП иска те да останат.

Срещу какво обаче, каква беше цената за това в Брюксел вчера? Срещу послушание и предаване на националния ни интерес. Борисов безпрекословно се съгласи отново да бъдат удължени санкциите срещу Русия. Борисов безпрекословно се съгласи да бъде продължена сегашната политика за бежанците. Послушание и политическо падение на една партия, която стига до степен от първа сила в държавата, от еднолично властване да стане резервна гума на РБ в името на властта и парите.

Ако се състави това правителство, то няма да е по волята на българския народ, който каза “не” на управлението на Бойко Борисов. То ще е отново по волята на чужди господари и отново срещу националния интерес на България. То е обречено още преди да бъде създадено”, заяви Нинова. Президентът Росен Плевнелиев: И сегашното правителство може да е служебно Три сценария, ако не бъде съставено правителство с мандата на Реформаторския блок, очерта в събота президентът Росен Плевнелиев.

Назначаването на сегашния кабинет на Бойко Борисов за служебен също е сред възможностите, обяви той в интервю за “Дарик”. “Има три варианта. Първият е държавният глава да отлага заради Коледа, Нова година, Ивановден… и старото правителство да остане до 22 януари, когато новият президент ще встъпи в длъжност и ще назначи служебно. Вторият е аз да назнача служебно правителство, а третият – правителството в оставка може да бъде преназначено като служебно.

Всеки от тях ще бъде внимателно обмислен от мен в седмицата, която предстои”, обясни държавният глава. След което увери, че няма по никакъв начин да бави и да се оправдава с празници, за да не бъде назначено правителство. Плевнелиев очаквал Реформаторският блок да спази 7-дневния срок и във вторник представителите му да отидат при него с предложение за министър-председател или да върнат мандата. Президентът обеща още, че назначен от него служебен кабинет няма да номинира еврокомисар.

Всички поздравяват (обичат) Радев Имам готовност да излъча служебен кабинет и да посоча премиер, обяви той Молихме го да го направи отсега, не склони, разкри Борисов Новоизбраният президент Румен Радев е политикът на 2016-а в традиционната класация на Дарик радио. Заради смелото си решение да влезе в политиката и категоричната победа на президентските избори той спечели сред 23-ма номинирани.

На церемонията за връчването на отличието присъства и действащият държавен глава Росен Плевнелиев, който два пъти го е печелил – през 2011-а и 2012 г. Радев благодари за голямото признание. “За мен то е повече от задължение – да работя за просперираща България“, каза следващият държавен глава. Благодари и на президента Плевнелиев за присъствието му на церемонията, в което видя особен знак за приемственост, която по думите му често липсва у нас. Признание към политика на годината направи и премиерът в оставка Бойко Борисов. “Аз съм спортист и винаги зачитам победите.

Не е срамно да загубиш, срамно е да не си признаеш загубата така, както БСП. Ние излязохме и доблестно поздравихме победителя Радев трябва да е политикът на годината”, каза той в предаването “Годината” на “Дарик”.
 

Борисов разкри, че от ГЕРБ са правили многократни опити да убедят Радев да състави служебно правителство още преди края на годината. “Умолявахме го да даде списък с министрите си, а Росен Плевнелиев само да положи подписа си. Отдавна щяхме да имаме служебно правителство. Но те (социалистите, б.р.) дезертираха и избягаха, за да говорят, че стоим на власт нарочно. Аз съм убеден, че ще дойде време тези плювни да се чудят как да ги изближат”, заяви Бойко Борисов.

Имам готовност да формирам служебен кабинет и да посоча премиер, заяви самият Радев в предаването “Годината” на Дарик. Той коментира и вероятността да бъде съставено правителство с мандата на Реформаторите и участието на ГЕРБ: “Чух, че единствената и най-важната задача, заради което може да се случи това, е да се завърши новият изборен закон и да се въведе за парламентарния вот.

Това е оправдано, но председателството на ЕС чука на вратата. Политическото безвремие след оставката нанася своите вреди, всеки ден е от значение”. Радев предупреди и че въвеждането на нови изборни правила трябва да стане внимателно Народът ясно каза, че иска личности, но при чисто мажоритарен вот са възможни изкривявания – например партия с 40% от гласовете да вземе 80% от депутатските кресла или малките формации да останат извън НС, обясни новоизбраният президент. Той обяви, че ще посети Румъния, за да проучи опита ѝ в борбата с корупцията.

Предстоят му още посещения в Брюксел и Мюнхен. Възнамерявал в бъдеще да проведе срещи в Русия и САЩ, но на първо време приоритет ще бъдат визитите в балканските държави. А навъпрос коя според него ще е думата на 2017 година, Радев посочи “истина”. “Като че ли подценихме президентските избори. Важността за държавата, за ГЕРБ, посланията, начина на водене на кампанията. Аз бях кандидатът на ГЕРБ, аз загубих”, каза пък Цецка Цачева.
 

Следете В интернет 

 

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Сподели публикацията

About Author

bg365