Tuesday, Aug. 22, 2017

САМО В ИНТЕРНЕТ! Зам.-председателят на СДС Румен Христов минути преди срещата с Борисов: Страхувам се от управление на БСП и ДПС

Публикувано на

06.12.2016

Днес е една от най-решаващите политически срещи, тази между ГЕРБ и Реформаторския блок. След малко ще стане ясно, дали лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов ще подкрепи правителство излъчено от Реформаторския блок. Преди тази важна среща потърсихме за коментар заместник-председателят на СДС Румен Христов и депутат от Реформаторския блок. За това какво ще бъдат стъпките на десните от тук нататък, какво ще обсъждат на тази среща и, защо не трябва да ходим на предрочни избори Румен Христов отговори пред stara-bulgaria.

eu. 

Интервю на Гергана Ингилизова

- Г-н Христов, само след минути ще имате среща с ГЕРБ. На вашата пресконференция заявихте, че политически лица за съставянето на следващо правителство няма да търсите, да разбираме ли, че ще се обърнете към експерти?

- Това е една хипотеза, която не знаем дали ще се случи. Първо, ние имаме среща с най-голямата политическа формация ГЕРБ, а след може би час и половина два ще имаме по-голяма яснота. На този етап не мога да се ангажирам, тъй като тези консултации зависят основно от тази политическа формация. Ако там ние срещнем разбираме по отношение на едно стабилно мнозинство за този парламент, тогава бихме правили консултации с останали политически сили и бихме говорили за имена. Прекалено рано е да се говори за евентуални министри в този момент. 

- В ГЕРБ са разделени на двата полюса. Едните подкрепят този парламент, другите смятат, че трябва да се ходи на предсрочни избори. Решаващо обаче е мнението на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Какви според вас са неговите нагласи?

-  Желанието да търсим възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент се свързва с няколко неща. На първо място със страха от това, че БСП и ДПС могат отново да се върнат на власт. Аз лично се притеснявам от министър-председател от средите на ДПС и президент от средите на БСП. Целта е не да останем още 5-6 месеца или година в парламента, а е те да не дойдат на власт, защото винаги след тяхното управление никой не е бил щастлив и България не е била в добро икономическо състояние. Второ, ако парламентът продължи да работи, ние ще имаме възможност да разгледаме спокойно и отговорно резултатите от референдума, който беше проведен заедно с президентските избори и да намерим възможно най-добрата избирателна система, в която да има силен мажоритарен елемент. Нашето притеснение е, че ако този парламент не продължи своята работа, ние ще имаме подмяна на волята на народа, който беше изразен на референдума. Целта не е ние да останем още няколко месеца в Народното събрание, а да се случи някаква работа. 

- Коя според вас е най-добрата системата?

- За нас от СДС и Реформаторския блок най-добрата система е немската със 120 пропорционално избрани народни представители и 120 мажоритарно избрани, това не са никак малко според мен и тя няма да изкриви до такава степен пълната мажоритарна система. От друга страна с пълна мажоритарна система ще имаме една представителност от 51 процента, защото първият взема всичко и една непредставена част от обществото – 49 на сто. Аз не съм съгласен с коментара, че този парламент е фрагментиран, той е широко представителен. Той отразява настроенията в обществото и всички по-големи формации, които имат свои последователи са представени,а това не е лошо. 

- Какви ще бъдат вашите приоритети при съставянето на правителство?

- Нашите приоритети са заложени в бюджета, който приехме. Самият факт, че ние отделяме повече средства за образование, здравеопазване, засилване на националната сигурност и отбранителните способности на българската армия, енергийната ефективност и икономически растеж, са горе долу и тезите, които ние ще искаме да продължим и в бъдеще. Ние търсим реформаторско мнозинство, стабилно мнозинство, което да подкрепя реформите. Разбира се колегите, които ни подкрепят имат други виждания ще ги обсъдим и тях. 

- Политолози и експерти не веднъж заявиха, че България не бива да се хвърля в криза, тъй като ни предстои и председателство на Европейския съюз, а виждаме какво се случва и в Италия. 

- Председателството също е много важно. Тук искам да кажа, че аз много уважавам г-жа Бъчварова, но не съм съгласен с нейната теза, че има промяна на обществените нагласи. Да промяна има по отношение на президента и тези промени се изразяват в изборите, които се провеждат всяка година, било за европарламент, местни избори или президент. Парламентът обаче е в с мандат 4 години, за да има едно стабилно управление в държавата. Ще ви дам пример със САЩ, Франция и други държави. Много често президентът на САЩ се налага да работи с мнозинство различно от неговата партия и в конгреса и в долната камара, както и в сената, но не си подава оставката. И Ширак работи със социалисти. Освен това никой да е поискал оставка на този парламент, да нямаме изпълнение на заложените икономически показатели?! Имаме най-високият ръст след Румъния – 3, 6 процента ръст на икономиката, имаме спад на безработицата, покачване на доходите. Като цяло можем да кажем, че нещата в държавата вървят. Никой не печели от едни предсрочни избори, за които ще трябва да платим едни 30-40 млн. ако не и повече, които биха могли да отидат например при децата в неравностойно положение. 


Сподели публикацията

About Author

bg365