Tuesday, Aug. 22, 2017

Сбъдва ли се прогнозата на stara-bulgaria.eu за поскъпването на горивата до 3 лева за литър

Публикувано на

17.10.2016

След традиционното лятно поскъпване на горивата, когато цените на дизела и бензина докоснаха 2 лева, сега наблюдаваме и също така традиционното, от гледна точка на големите вериги,  начало на зимното поскъпване.Както по-рано днес информирахме цените на горивата скочиха с 4 стотинки за ден в столични бензиностанции. Така най-масовият бензин А-95 вече струва 2,06 лв. за литър, което е с 4 стотинки увеличение или около 2%.


 
Цената на дизела от 1,98 лв. за литър пък се увеличи на 2,02 лв. за литър. При пропан-бутана засега няма промяна и той се налива срещу 90 стотинки за литър.
 
Това е първото поскъпване на горивата от месеци насам. През летния период на нива 1,98 лв. на литър нафта и 2,02 лв. за литър А-95 и не помръднаха, при положение, че цената на петрола се променяше, припомня „Телеграф“.
 
Още преди седмица stara-bulgaria.eu информира, че хиляди представители на средния и дребен бизнес изригнаха като вулкан срещу монопола на горивата, от който в момента богато се възползват големите вериги бензиностанции. Потребителите са възмутени от готвените промени в законодателството, които предвиждат едноличните търговци на петрол да внасят авансово 300 000 лева в държавната хазна.

„Това ще убие семействата, които имат една или две бензиностанции. За тях подобни такси са смъртоносни. Те няма да могат да си позволят такива данъци и ще фалират. Промените в закона обслужват картелите“, гневят се търговците на петрол и петролни продукти в социалните мрежи.
 
„Подобни промени ще изхвърлят всички еднолични търговци на петрол, а вериги като Shell, „Ромпетрол“ и OMV сами ще си определят цените на горивата. Като нищо след няколко месеца бензина и дизела ще подгонят 3 лева“, прогнозираха в предишната ни публикация от средния бизнес. Поредното поскъпването вече е налице. Те смятат да внесат петиция в Народното събрание и Министерския съвет, с която да се противопоставят на промените.
 
Сега се очаква се решението на КЗК за санкцията за картел между петролните компании за цените на горивата да стане ясно до седмици. По закон санкцията е до 10% от оборотите на обвинените компании, но какви ще са определените от КЗК глоби предстои да се реши, след като бъдат изслушани евентуалните жалби на шестте компании.
 
 


Сподели публикацията

About Author

bg365